Telefon:       0238524764
Mobil:          0723562573


Program de lucru:
Luni-Vineri:  8:00 - 16:00
Sâmbăta:    Închis
Duminica:   Închis
Politică cookies - Termeni și condiții
© 2014 Pro Gaz ® Toate drepturile rezervate
S.C. PRO GAZ S.R.L.
CUI: RO16567207
Nr.ord.Reg.Com: J10/622/2004
Banca: Transilvania Buzău
COD IBAN:
RO19 BTRL 0100 1202 R587 32XX
Autorizație R.A.R.
257/06.12.2004
Manual de utilizare instalații gpl Stag 200 / 300 / Q-Box / Q-Max
Generalități
Sistemul secvențial TOMASETTO având unitate de control STAG-4 / STAG-200 / STAG-300 este un produs realizat cu cea mai nouă tehnologie dezvoltată, reprezentând soluția ideală pentru alimentarea cu GPL a automobilelor de ultimă generație datorită instalării ușoare și calibrării automate, în special pentru automobilele dotate cu galeria de admisie din material plastic.
Poate echipa orice autoturism cu injecție electonică EURO2, EURO3, EURO4, EURO5 având un număr de 3 până la 8 cilindri.
Noțiuni despre GPL
GPL-ul este un amestec de hidrocarburi gazoase (propan, propena, butene, izo și normal butan), menținute în stare lichefiată sub presiune, foarte asemănător chimic cu benzina, însă cu mult mai volatil decât aceasta. Compoziția amestecului este reglementată prin norma europeană EN 598/2000 adaptată și în România sub denumirea SR EN 89/2002. Pentru a utiliza drept combustibil  auto a GPL, norma europeană impune valoarea minimă de CO 89, pentru cifra octonică de motor.
În standardul european sunt prevăzute patru tipuri de carburanți GPL, în funcție de zona climatică și de sezonul de utilizare: A,B,C și D, pentru respectiv -10,-5,0 și 10 grade C.
- În formă gazoasă, GPL inhalat în doza mare, poate avea un efect ușor anestezic, devenind asfixiant. În concentrații mari, poate acționa asupra sistemului nervos central, provocând amețeli, somnolență, dureri de cap sau pierderea cunoștiinței.
- Este interzisă umplerea rezervorului de GPL prin mijloace improvizate, dintr-un rezervor în altul prin transvazare.
- În cazul executării unor lucrări de tinichigerie sau atunci când este nevoie, instalația va fi demontată numai în cadrul atelierului care a efectuat montajul.
- În cazul în care sesizați scurgeri de gaze, opriți motorul, nu aprindeți focul în zonă, închideți robinetul situat pe multivalva montată pe rezervorul GPL și aerisiți bine zona. GPL fiind mai greu decât aerul se depune la suprafața solului formându-se ca un strat de ceață densă. Nu interveniți asupra instalației, dacă este cazul contactați imediat service-ul care a efectuat montajul. Dacă este necesar, îndepărtarea autoturismului din zonă se va face prin împingere.
- În cazul în care gazul se aprinde, interveniți cu un stingător pentru întreruperea flăcării, anunțați pompierii și luați măsuri de semnalizare a celorlați participanți în trafic pentru ocolirea zonei.
INSTRUCȚIUNI DE UTILIZARE TOMASETTO STAG-4 / STAG-200 / STAG-300
Instalația de alimentare cu GPL este un sistem alternativ al variantei de alimentare cu benzină, care însă nu îl exclude în totalitate pe acesta, ci îl folosește până când motorul va atinge anumiți parametri de funcționare. Comutarea pe GPL se realizează după ce temperatura motorului ajunge la 40 grade C.
   Pornirea. Datorită sistemului Secvențial pornirea se realizează întotdeauna pe benzină (sistemul original al autoturismului) timp în care funcționarea motorului este verificată pentru a putea comuta în condiții de siguranță la funcționarea pe GPL. Comutarea se realizează doar în cazul în care temperatura motorului ajunge la valoarea unei funcționări corespunzătoare cu GPL.
   Comutarea.   La bordul autoturismului se află montat comutatorul care are rolul de a realiza comutarea cât și de a indica nivelul gazului aflat în rezervor. Comutarea  între modurile de funcționare se face prin simpla apăsare a comutatorului B/G.
BENZINĂ - nici un led aprins - autoturismul funcționează cu benzină.
AUTOMATIC - ledul B/G se aprinde intermitent - clipește normal - autoturismul funcționează cu benzină așteptând creșterea temperaturii motorului pentru a comuta pe GPL.
ATENȚIONARE - ledul B/G se aprinde intermitent - clipește rapid - nu există GPL în rezervor sau există o eroare în sistem - autoturismul funcționează cu benzină.
GPL - ledul B/G aprins și ledurile NIVEL aprinse - autoturismul funcționează pe GPL, ledurile de NIVEL vor indica nivelul gazului existent în rezervor.
Semnele acustice generate de comutator:
- 3 semnale acustice scurte și unul lung - nu există GPL în rezervor - alimentați cu GPL
- 3 semnale acustice scurte - unitatea Stag a detectat o eroare - trebuie mers la service pentru verificare
- 2 semnale acustice scurte urmate de unul lung când este pus sau luat contactul - interval de service depășit trebuie mers la service pentru efectuarea reviziei instalației auto de gaz.
În cazul în care gazul din rezervor se termină (presiunea de gaz scade) sistemul comută automat la alimentarea cu benzină (în modul AUTOMATIC) concomitent cu emiterea a trei semnale acustice scurte urmate de unul lung. După realimentarea cu GPL acest fenomen va dispărea.
ATENȚIE
Nu circula niciodată pe gaz cu rezervorul de benzină gol, deoarece pompa de benzină imersată în rezervor se poate defecta (este nevoie de minim 10 litri de benzină în rezervor).
- Se interzice executarea manevrelor de comutare de pe un sistem de alimentare pe altul, în condiții deosebite de circulație (trafic intens, polei, mâzgă, etc.) sau în timpul unor manevre (depășire, parcare, garare, etc.).
- După fiecare alimentare nu uitați să înșurubați capacul de protecție al supapei.
- Datorită dispozitivului special montat pe rezervorul de GPL, acesta nu se va umple decât la 80% +/- 5% din capacitatea nominală.
Urmăriți cu atenție umplerea rezervorului până la declanșarea automată a supapei de la stația de alimentare. Dacă umplerea nu se realizează la parametrii prescriși sau sistemul de declanșare automată nu se activează, adresați-vă montatorului pentru efectuarea reglajelor necesare.
- După montaj, montatorul are obligația să efectueze proba de etanșeitate a instalației.
- Întreținerea și verificarea periodică a instalației electrice (bujii, bobina de inducție, fișe) cât și a stării filtrului de aer, sunt obligatorii pentru o funcționare corectă a instalației GPL și evitarea defectării componentelor mecanice și electronice ale acesteia.
- În cazul în care siguranțele instalației se ard în mod repetat, apelați la un service autorizat pentru verificarea instalației electrice.
- Nu folosiți siguranțe necalibrate - montatorul este obligat să plaseze siguranțele instalației auto de gaz într-un loc accesibil pe care să il comunice clientului.
- Evitați spălarea motorului sau în cazul în care acesta se întâmplă să acordați o mare atenție protejării componentelor electronice.
- Este interzisă scoaterea bornelor bateriei în timpul funcționării motorului, acest lucru poate produce distrugerea componentelor electronice ale instalației GPL.
Pro Gaz
Experți din pasiune
Arie rezervată
Echipamente GPL