Telefon:       0238524764
Mobil:          0723562573


Program de lucru:
Luni-Vineri:  8:00 - 16:00
Sâmbăta:    Închis
Duminica:   Închis
Politică cookies - Termeni și condiții
© 2014 Pro Gaz ® Toate drepturile rezervate
S.C. PRO GAZ S.R.L.
CUI: RO16567207
Nr.ord.Reg.Com: J10/622/2004
Banca: Transilvania Buzău
COD IBAN:
RO19 BTRL 0100 1202 R587 32XX
Autorizație R.A.R.
257/06.12.2004
Întrebări frecvente
1. Ce este GPL?

GPL este o abreviere ce vine de la Gaz Petrolier Lichefiat. Este un produs rezultat în urma rafinării țițeiului brut. GPL este gaz la presiunea atmosferică și la temperatura ambientală normală, dar poate fi în stare lichefiată atunci când se află sub presiune mare și / sau atunci când temperatura este redusă. GPL auto, utilizat în vehicule este un amestec de gaz propan și butan, cu proprietăți chimice și fizice care ajută la erformanța vehiculului în ceea ce privește puterea, veratilitatea și funcționarea motorului. Produsele sale rezultate în urma arderii sunt oxizi de carbon, azot și hidrocarburi nearse, în cantități mai mici decât la autovehiculele alimentate cu benzină sau motorină, în timp ce hidrocarburile aromatice, dioxidul de sulf și particulele sunt absente. Conținutul de energie al GPL-ului este de 10.000 kcal/kg, în timp ce benzina conține 10.300 kcal/kg.
2. Este adevărat că autovehiculele alimentate cu GPL poluează mai puțin decât cele alimentate cu benzină?

Da este adevărat. Cu GPL, emisiile de dioxidul de carbon (CO2) sunt reduse cu aproximativ 10%, în timp ce emisiile de monoxid de carbon (CO), oxizii de azot (NOX) și hidrocarburile nearse (HC) rămân în mare parte neschimbate, în funcție de tipul de vehicul și de sistemul de combustibil instalat. Vehiculele alimentate cu GPL practic nu produc PM10 (Particule în suspensie), una din principalele cauze ale poluării atmosferice în centrul orașelor. Alimentând cu GPL se reduce semnificativ componența unor gaze de eșapament pentru care legea nu stabilește încă nici o limită, cum ar fi de exemplu dioxidul de sulf (SO2), benzen (C6H6), formaldehyde (HCHO) și hidrocarburi aromatice policilice (HAP), substanțe cancerigene extrem de agresive (substanțe poluante nereglementate). Folosind GPL în loc de benzină sau motorină, se reduce de asemenea, potențialul de formare a efectului de seră.
3. Este adevărat că se poate economisi cu până la 50%, cu o mașină alimentată cu GPL, comparativ cu una alimentată cu benzină?

Da este adevărat. Costurile de funcționare pentru un vehicul alimentat cu GPL sunt semnificativ mai mici decât cele alimentate cu benzină.
4. Ce fel de rezervor se poate instala pe mașină?

La sistemele de alimentare cu GPL se pot monta două tipuri de rezervoare GPL: cilindrice și toroidale. Aceste rezervoare sunt disponibile cu capacități și dimensiuni diferite. Atunci când un rezervor cilindric este montat în portbagaj, capacitatea de încărcere a portbagajului este redusă în funcție de dimensiunea rezervorului. Montând un rezervor toroidal în locul roții de rezervă spațiul disponibil din portbagaj va fi protejat. Ambele tipuri de rezervoare pot fi montate atât în interiorul cât și în exteriorul autovehiculului conform distanțelor de siguranță. Roata de rezervă poate fi stocată într-un sac special sau poate fi înlocuită cu un chit pentru depanarea anvelopelor.
5. Rezervorul de GPL trebuie înlocuit după o perioadă de timp?

Da, rezervorul de GPL trebuie să fie înlocuit după zece ani de la data fabricației.
6.  Ce mașini pot fi convertite la GPL?

Toate mașinile alimentate cu benzină, având motorizări cu carburator sau cu injecție, catalitice sau noncatalitice, pot fi convertite pentru a rula cu GPL cu un sistem de injecție indirectă sau injecție directă.
7. Este posibil transferul unui sistem de la o mașină la alta?

Este posibil din punct de vedere tehnic (în cazul în care caracteristicile motorului sunt similare), dar aceasta nu este o soluție viabilă din punct de vedere economic.
8. În ce condiție trebuie să fie în mașina pentru a putea fi transformată pe gaz și să funcționeze optim?

Un vehicul care funcționează bine pe benzină și a fost menținut în stare generală bună va rula bine și pe gaz. Pentru a instala un sistem GPL pe un vehicul, acesta trebuie să fie în stare generală bună, în special sistemul de aprindere (bobina de inducție, fișele de la bujii, bujiile), filtrul de aer, sonda lambda, catalizatorul și supapele.
9. Cât timp este nevoie pentru a finaliza instalarea unui sistem de GPL pe autovehicul?

Instalarea sistemului GPL poate dura de la câteva ore la câteva zile într-un atelier specializat, în funcție de complexitatea lucrării.
10. Mașina mai poate rula pe benzină după montajul unui sistem GPL?

Instalarea sistemului GPL sau nu va afecta capacitatea vehiculului de a rula pe benzină. Conducătorul auto poate decide ce combustibilul va utiliza prin simpla apăsare a unui buton de comutare de pe tabloul de bord. Sistemele GPL din ziua de astăzi, sunt ușor de utilizat, deoarece asigură pornirea vehiculului întotdeauna pe benzină și comută în mod automat pe gaz, după aproximativ 15 până la 60 de secunde, atunci când sau atins parametrii optimi de funcționare. Instalarea unui sistem de gaz, practic dublează autonomia vehiculului, care poate conta acum pe două surse de combustibil.
11. Este de preferat de a rula o mașină nouă înainte de a monta un sistem GPL?
Nu. Nu există contraindicații specifice.
12. Sistemele de gaz sunt sigure?

Da, sunt sigure. Produsele instalate pe vehicule în ateliere specializate sunt aprobate de către Ministerul Transporturilor, pe baza standardelor europene.
13. Rezervoarele de GPL sunt sigure?

Rezervoarele de GPL au fost întotdeauna proiectate și construite ținând cont de caracteristicile fizico-chimice ale combustibilului. Rezervoarele GPL sunt confecționate din tablă de oțel de 3,5 mm, tratată termic, pentru a evita crăparea în caz de deformare (cauzate de exemplu printr-un accident). Standardele care reglementează construcția diferitelor componente sunt foarte severe. Testele și încercările asupra rezervoarelor și a conductelor sunt realizate la o presiune de 45 bari, cu toate că în mod normal, presiunea de funcționare în vehicule nu depășește niciodată 20 bari.
14. În cazul unui accident, ce se întâmplă cu un sistemul GPL?

Este mult mai puțin probabil pierderi de gaz dintr-un sistem GPL decât scurgerea de benzină. Teste de incendiu au demonstrat că, în cazul unui incendiu, volumul de flacără este mult mai mic decât în cazul unei scurgeri de benzină, care tinde să se răspândească pe sol în jurul vehiculului. Zeci de teste de impact și de incendiu au fost efectuate, în colaborare cu pompieri, folosind cele mai sofisticate echipamente pentru a verifica eficiența și siguranța valvelor și rezervoarelor.
15. Cum pot detecta o scurgere de gaz?

GPL-ul este odorizat, astfel încât să puteți detecta orice scurgere.
16. Instalația de gaz necesită întreținere specială?

Ca orice componentă supusă la uzură mecanică, sistemele GPL au nevoie de întreținere regulată, la fiecare 15.000 km, timp în care va fi verificată funcționarea corectă a diferitelor componente. O atenție specială trebuie să fie acordată către filtrele de gaz și sistemul de aprindere, care trebuie să fie păstrate în stare perfectă.
17. Care este diferența de performanță între un vehicul alimentat cu GPL și unul cu benzină?

Un sistem de alimentare cu GPL determină următoarele variații: O pierdere de putere maximă de aproximativ 2-3%, care păstrează practic performanțele vehiculului.
Pro Gaz
Experți din pasiune
Arie rezervată
Echipamente GPL